Cosplay-kilpailu: ”Official”-sarja

Millä hahmolla ja hänen asullaan en voi osallistua?

Kokkoconin cosplay-pukukilpailun ”official”-sarjaan ei voi osallistua:

 1. Hahmolla, jonka ulkonäön tai vaatteiden muutoksia ei löydy hahmon aluperäisteoksesta tai lisensoiduista materiaaleista. Näitä ovat mm. (usein fanien tekemät) steampunk-, genderbender- ja Alvernative Universe -versiot hahmosta.
 2. Omalla tai kaverin (fani)hahmolla, josta ei ole löydettävissä virallisia, lisensoituja lähteitä.
 3. Jos hahmosta ei löydy yhtäkään lähdekuvaa värillisenä (cosplayvalokuva ei ole sopiva lähdekuvaksi!).

Nyrkkisääntö: jos ei ole varma hahmon sopivuudesta kilpailun sarjaan, ole yhteydessä cosplayvastaavaan, jolta saa apua ja neuvoa ongelmatilanteissa.

Ottakaa huomioon, että pukukilpailun ”Official”-sarjaan voi osallistua vain ennakkoilmoittautumisen kautta! Sarjaan ei voi siis ilmoittautua tapahtuman aikana.


Mutta mitkä ihmeen lisensoidut (lähde)materiaalit?

Lisenssi tarkoittaa ”oikeudenhaltijan lupa hyödyntää tuotetta tai valmistaa siitä kopioita” tai ”teoksen tai ohjelmiston tekijänoikeuksien haltijan määrittely siitä, miten teosta saa käyttää, muunnella tai kopioida”. Yleensä linsensin saamiseksi yrityksen tai yksityishenkilön täytyy maksaa tietty määrä rahaa, eli lisenssimaksu, tuotteen oikeuksien omistajalle tai omistajille.

Kokkoconin cosplay-pukukilpailussa lisensoidut lähteet tarkoittavat pääasiassa, että pukukilpailun ”Official”-sarjassa kilpaileva hahmo ja hänen asunsa perustuvat tuotteisiin, jotka eivät ole piraattituotteita tai fanien tekemiä. Näitä ovat mm. lisenssimaksun maksaneiden yritysten tuottamat

 • animaatiot, elokuvat, live-action -elokuvat
 • video-, lauta- tai korttipelit, puhelimelle tms. tehdyt sovellukset
 • figuurit, avaimenperät ym.

Tämä ei siis tarkoita sitä, että kilpailijan pitää pyytää alkuperäisteoksen tekijältä oikeuksia voidakseen osallistua kilpailuun hahmoksi pukeutuneena!


”Official”-sarjan säännöt

 • Kilpailun sarjaan osallistuvalla hahmolla ja hänen asullaan tulee olla graafista lähdemateriaalia virallisesta, lisensoidusta lähteestä; hahmosta ja hänen asustaan tulee löytyä vähintään yksi värillinen kokovartalokuva, jonka perusteella asua arvioidaan.
  • Lähdemateriaaleiksi eivät sovellu omat piirrokset tai fanitaide asusta, tai cosplayvalokuva.
 • Lähdemaarajoitusta ei ole, ja hahmo saa olla peräisin lähes mistä vain, josta on lisensoitua lähdemateriaalia ja -kuvia; animaatiot, sarjakuvat, elokuvat, videopelit, lautapelit, TV-sarjat, musiikkialan henkilöt, novellit, taidekirjat, yhtiöiden maskotit ja niin edelleen!
 • Kilpailun sarjaan osallistuvan asun täytyy olla kilpailijan itse omilla käsillä valmistettu, ja cosplay-asun täytyy olla itse kilpailijan päällä, joka on tehnyt asun.
  • Kilpailun sarjaan ei voi osallistua ostetuilla cosplay-asuilla, lainassa olevilla asuilla tai kilpailijan läheisen (esimerkiksi isoäidin, sisaruksen tai kaverin) tekemillä asuilla.
  • Pienimuotoinen avustus, esimerkiksi kaveri avustaa kankaiden valitsemisessa tai isoäiti lainaa ompelukonettaan, on puvun teossa sallittua
  • Puvussa saa olla tietty määrä valmiiksi ostettuja osia, mm. kengät, peruukki, hanskat, sukat, silmälasit, piilolinssit; lopullisesta cosplay-asukokonaisuudesta edellä mainitut valmiit osat saavat muodostaa maksimissaan noin 20 prosenttia koko asusta.
 • Cosplayvastaavalle tulee toimittaa sähköpostilla kilpailevan hahmon ja hänen asunsa lähdekuva(t) ja omavalintainen taustamusiikki MP3-tiedostona viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa; vastaavalla on oikeus hylätä kilpailijan osallistuminen kilpailun sarjaan, jos kilpailija ei ole toimittanut pyydettyjä materiaaleja sovittun ajan sisällä.
 • Puku ei saa olla sijoittunut aikaisemmissa cosplay-kilpailuissa.
 • Cosplayasun täytyy noudattaa kilpailussa ja sen sarjassa tapahtuman järjestyssääntöjä ja Suomen lakeja.